PA Turnpike Commission

Project Type: transportation

Location: Slatington, pA

Services: Architecture, Engineering, interior design 

Size: 4,500 sF


Highland Associates provided full architectural and engineering services for the PA Turnpike Commission’s mixed usage building located along the PA turnpike south of the Lehigh tunnel.  The 4,500 square foot building  contains administration offces, supply distribution area and fare collection area.  Also included is a garaged area for secure collections processing. 

The Fare Collection Building draws inspiration from the utility buildings
and sheds of the Pennsylvania Turnpike Commission.  A majority of these
buildings utilize brick or masonry to meet durability and cost issues.  On
the Fare Collection Building masonry is also used symbolically to weave
the building into the Turnpike’s past while staking out it’s more high tech
and automated future.

Colonial red brick speaks of Pennsylvania’s past while the tight joint
lines belie a more engineered contemporary image.  The buttressed
ends utilize ground-face masonry symbolic of the concrete end walls
of the nearby Lehigh tunnel.  The symmetrical overhead doors into the
south end further reinforce this by representing the tunnels penetrating
the mountain.